Utilizăm cookies pentru ca dumneavostră să aveți o experiență cât mai plăcută. Pentru a ne conforma noii directive e-Privacy, trebuie să primim acordul dumneavosatră pentru a seta cookie-urile. Află mai multe.
Calatorie in universul fizicii. Gimnaziu (Taida)
Autorii unor cărți de fizică pentru gimnaziu sunt confruntați cu necesitatea de a face numeroase opțiuni, atât în ceea ce privește conținutul, metodica și forma de prezentare, cât și referitor la atitudinea față de progresele fizicii și față de cei care se inițiază în tainele ei. O întrunire corectă a acestor opțiuni poate avea ca rezultat un material cu valoare de referință, ce se va bucura de o largă circulație.
Cartea pe care v-o prezentăm este structurată în cinci capitole care abordează noțiunile fundamentale ale fizicii: mecanica, electricitatea, căldura și optica, prezentate la un nivel cât mai accesibil. Fiind rodul unei experiențe îndelungate pe tărâmul învățământului, această carte este o încercare de a prezenta sub o formă atractivă aspecte ale fizicii care uneori creează dificultăți elevilor.
Deoarece fizica este o știință fundamentală care se regăsește în viața de toate zilele, fie că ne referim la fenomene naturale sau la lumea tehnologizată, această disciplină de învățământ trebuie să fie o bază a culturii oricărui om contemporan.
Dificultățile pe care copiii, dar și adulții, le au în ceea ce privește înțelegerea fizicii, provin, în multe cazuri, din startul greșit al învățării acesteia. Din acest punct de vedere, ne-am propus ca această carte să reprezinte un bun început în învățarea fizicii.
Înțelegerea fenomenelor fizice se poate face fără un alt efort decât acela de experimentare-observare și de gândire. Din acest punct de vedere, ne-am propus să alcătuim acest material astfel încât el să constituie ABC-ul fizicii. Astfel, introducerea noțiunilor de bază s-a făcut cu multă grijă, riguros și accesibil, din punct de vedere al raportului vârstă-disciplină științifică. Fiecare capitol conține elementele de bază ale domeniului respectiv, fiind completat cu imagini, grafice, aplicații și probleme, însoțite de soluții detaliate, necesare formării deprinderii de a rezolva diferite tipuri de cerințe propuse spre evaluare.
Cartea oferă posibilitatea realizării unor experimente care contribuie la înțelegerea fenomenelor fizice descrise. Un avantaj major este dat de faptul că aceste experimente se pot efectua folosind materiale aflate la îndemâna oricărui elev, fără ajutorul unor truse complexe de laborator.
Pentru a spori gradul de atractivitate al cărții, au fost introduse scurte biografii ale principalilor fizicieni, dar și pasaje care conțin curiozități (informații) privind istoria dezvoltării fizicii.
Clasa | a VI-a, a VII-a, a VIII-a |
---|---|
Disciplina | Fizica |
Autor | Eugen Ștefan Lakatoș, Liliana Lakatoș |